Chleb można obecnie kupić niemal w każdym sklepie.
Nawet supermarkety oferują szeroki wybór pieczywa. Nie oznacza to jednak, ze w każdym z tych miejsc będziemy mogli kupić pieczywo takiej samej jakości. To dostępne w marketach oraz sieciach piekarni często jest jedynie odmrożonym produktem, który został przygotowany dużo wcześniej. Traci on przez to swoje wartości, a także znacznie pogarsza się jego smak. Obecnie w całym kraju, także w Poznaniu, wróciła moda na chleby wytwarzanie tradycyjnymi metodami. Szczególnym powodzeniem cieszy się chleb na zakwasie. Upieczenie takiego bochenka jest jednak o wiele bardziej czaso- i pracochłonne niż odpieczenie gotowego produktu. Przez to nie w każdej piekarni kupimy prawdziwy, zdrowy chleb na zakwasie. Najłatwiej jest go spotkać w małych, rzemieślniczych piekarniach, zakładanych przez pasjonatów, dla których pieczenie chleba stało się sposobem na życie. Jeśli zależy nam na tym, aby produkty, które jemy, były jak najwyższej jakości, raczej powinniśmy unikać dużych sklepów.
Jak znaleźć dobrą piekarnię w Poznaniu?
W niektórych miastach nowe piekarnie powstają jak grzyby po deszczu. Tak jest między innymi w Poznaniu, w którym coraz więcej osób decyduje się na otwarcie takiego biznesu. Na to, gdzie zrobimy zakupy, wpływa wiele czynników. Jest to uzależnione między innymi od oferty, jakości produktów, a nawet wystroju. Jedną z najważniejszych rzeczy od samego początku handlu są jednak opinie innych klientów. Obecnie rzadziej są one przenoszone tzw. „pocztą pantoflową” – trafiają raczej do internetu. Jest ich jednak tak dużo, że trudno poznać je wszystkie. Warto zatem skorzystać z rankingów, które opierają się na średniej ocen wystawionych przez konsumentów na różnych portalach internetowych.
Pod odnośnikiem Piekarnia Poznań znajdziesz listę godnych uwagi lokali – zarówno tych dużych, jak i niewielkich – znajdujących się w stolicy Wielkopolski.